Amandelmelk recept
Aan de meeste noten, granen en soja dranken (je mag het officieel geen melk noemen) worden voedingsstoffen zoals calcium en vitamine B12 toegevoegd, om het een meer volwaardige vervanger van melk te maken. Wanneer je in de winkel amandeldrank koopt, zit er vaak 2 tot 2.5 % amandel(pasta) in en bevat de drank 0.3 tot 0.8 gram eiwit per 100 milliliter. Dit soort dranken gemaakt van rijst of haver bevatten een vergelijkbare hoeveelheid tot zelfs helemaal geen eiwitten per 100 milliliter en best veel suiker. Melk van de koe bevat 3.5 gram eiwit per 100 milliliter. Soja drank bevat ook zo'n 3 a 3,5 gram eiwit per 100 milliliter en is daarmee dus de beste vervanger.

Noten zijn best duur. Ik verwacht dat dat de reden is dat het percentage amandelen in amandeldrank laag is. Gelukkig kun je het ook makkelijk zelf maken. Als je 1 liter (laten we grofweg zeggen 1000 gram) amandeldrank koopt, dan is 2 tot 2,5 % zo'n 20 a 25 gram amandelen; dat is 1 handje. Natuurlijk is dat niet een hele precieze berekening maar het geeft wel een indicatie. In het volgende recept heb ik 150 gram amandelen op 750 ml water gebruikt. We kunnen er vanuit gaan dat het alleen al daardoor een veel voedzamere drank is. Daarnaast is het gewoon héél lekker en kun je hiermee best genieten van een heerlijke ijskoffie, zelfgemaakt ijsje of chai latte zonder dat je koemelk hoeft te gebruiken. De overgebleven pulp kun je gebruiken voor voedzame koekjes of bananenbrood.
Ingrediënten voor 1 kan amandeldrank
150 gram amandelen
250 ml warm water
750 ml koud water
Een staafmixer
Een zeef
Bereidingswijze
Doe de amandelen in een kom met 250 ml warm water en laat 30 minuten (of langer) weken

Giet de amandelen af in een zeef

Doe de geweekte amandelen in een grote kom of maatbeker met 750 ml koud water
Pureer de amandelen in het water
Zeef de pulp een aantal keer uit de amandeldrank

Doe de amandeldrank in een afsluitbare pot of kan en zet in de koelkast
Strijk de pulp uit over een plat bord en laat deze drogen (helemaal droog krijgen is lastig)
Gebruik de pulp uiterlijk de volgende dag (je kunt bananenbrood prima invriezen)

Online diëtist Gouda
Jacky Foodie is een diëtistenpraktijk in Gouda. Je kunt hier ook begeleid worden door de online diëtist. De begeleiding verloopt dan via Skype of telefoon. Net wat voor jou handig is.
Je kunt bij de diëtist terecht voor; een volwaardig vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, meer energie, het stabiliseren van de bloedglucose of het cholesterol, begeleiding bij diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën en intoleranties, maagklachten, darmklachten, het prikkelbare darmsyndroom, aankomen, afvallen, meer energie, gezonde voeding, voeding tijdens de zwangerschap, spieropbouw, COPD, de ziekte van Parkinson, herstel na COVID-19, advies omtrent suppletie en het behoud van een jong en vitaal lichaam en alle andere vragen die je hebt omtrent voeding.