top of page

Brandnetelsoep




Er zijn alweer vol op jonge brandnetels te vinden. Deze zijn er met name in het voor- en in het najaar. Jonge brandnetels kun je goed gebruiken om soep, thee of andere gerechten mee te maken. Jonge brandnetels zijn frisgroen. Oude brandnetels kun je beter laten staan, die zijn vaak lang gegroeid, donker van kleur en staan in bloei (er zitten bloemetjes aan).



Jonge brandnetel



Oude brandnetel


Gebruik goede handschoenen om te voorkomen dat je brandblaren krijgt van de haartjes van de brandnetels. Ik gebruikte winterhandschoenen, maar je kunt ook dikke tuinhandschoenen gebruiken. Neem een schaar mee en knip de toppen van de jonge brandnetels. Neem een boodschappentasje vol mee naar huis.


Ingrediënten

100 gram brandnetels 1 aardappel 1 grote ui 1 teen knoflook 1 eetlepel olie 1 courgette 1 handvol verse basilicumblaadjes 125 ml (plantaardige) room 1 liter water 1 bouillonblokje en eventueel wat extra zout/peper naar smaak Een grote soeppan en een staafmixer

Bereidingswijze

Was de brandnetels goed in een vergiet onder de kraan (draag handschoenen) Snijd de takjes af, zodat je alleen de brandnetelblaadjes overhoud (hele kleine takjes zijn niet erg) Draag ook tijdens het snijden handschoenen, zodat je geen brandblaren van de netels krijgt Was de blaadjes nog een keer goed onder de kraan

Verhit de olie in een grote soeppan op laag vuur Snipper de ui en de knoflook Fruit de ui en de knoflook in de olie Schil de aardappel en was hem onder de kraan Snijd de courgette en de aardappel in kleine blokjes Doe de aardappel en courgette blokjes bij de knoflook, ui en olie in de pan Verhit alles 3 minuten op middelhoog vuur Kook ondertussen 1 liter water in de waterkoker Voeg de brandnetelblaadjes toe aan de pan en bak even mee Voeg dan het hete water en het bouillonblokje toe Breng aan de kook en laat 15-20 minuten koken (tot de aardappel gaar is) Zet het vuur uit Pureer de soep met de staafmixer tot hij mooi groen en egaal is Voeg dan de room en de verse basilicum toe en pureer nog eens kort

Lekker met versgebakken (volkoren) platbroodjes en (zelfgemaakte humus)





Diëtistenpraktijk Gouda Jacky Foodie


Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.



22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page