Brandnetelsoep met kip

Brandnetels bevatten vitamine c en een verscheidenheid aan mineralen. Vanuit de natuurgeneeskunde wordt de brandnetel vaak geprezen om zijn reinigende werking en helende eigenschappen. In de wetenschap (en dus de diëtetiek) is dit niet hard bewezen. Maar een brandnetelsoep voelt goed en is leuk om te maken.


Voor deze soep kun je brandnetels plukken (met handschoenen). Waarschijnlijk zijn jonge brandnetels (die eerlijk gezegd vooral in de lente en herfst groeien) het beste, maar je kunt ook nu brandnetels plukken; zorg er in alle gevallen voor dat je alleen de toppen plukt (de bovenste 4 blaadjes). Gebruik handschoenen en neem een grote plastic tas of iets mee, want je hebt aardig wat nodig.diëtistenpraktijk Gouda
Brandnetelsoep

Ingrediënten voor 4 personen

250 gram brandnetels (alleen de toppen)

2 grote aardappelen

1 rode paprika

2 grote uien

2 tenen knoflook

400 gram kippengehakt

1 bouillonblokje (kip of groente)

2 Liter water

Olie

1 Koekenpan

1 Soeppan

Bereidingswijze

Nadat je een flinke boodschappentas vol jonge brandneteltoppen hebt geplukt (met handschoenen!) ontdoe je de takjes van de blaadjes.

Bewaar de blaadjes voor de soep

Maak kleine balletjes van het (gekruide) kippengehakt

Verhit wat olie in een koekenpan

Bak de balletjes gaar in de koekenpan

Snipper de knoflook en de ui Verhit olie in de soeppan

Fruit de knoflook en de ui in de soeppan

Kook het water alvast in de waterkoker

Voeg de brandnetelblaadjes en het hete water toe aan de soeppan Laat dit 5 minuten koken

Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes

Schil de aardappelen en snijd deze ook in kleine blokjes Haal de brandnetelblaadjes na de 5 minuten uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet

Voeg de aardappel, paprika en het bouillonblokje toe aan het water en laat dit even samen koken

Snijd ondertussen de gekookte brandnetelblaadjes klein en voeg deze dan weer aan de pan toe, laat alles samen 15 minuten koken tot de aardappel gaar is

Doe op het laatst de gebakken kippengehaktballetjes in de soep

Eetsmakelijk!

Variatietip: Je kunt de soep ook zonder balletjes maken en pureren (evt. met een scheutje room)
Diëtistenpraktijk Gouda


Binnenkort is Jacky Foodie zowel online als weer in de praktijk te bezoeken. Vanaf augustus kun je terecht voor afspraken op de Dunantsingel 168A in Gouda óf online. Je kiest dus waar jij je prettig bij voelt.


Op locatie worden uiteraard de regels van het RIVM nageleefd. Er wordt 1,5 meter afstand bewaard en iedereen ontsmet zijn handen bij binnenkomst.

Wanneer het echt nodig is om dichterbij te komen (bijvoorbeeld om metingen uit te voeren) draagt de diëtist een mondkapje. Wanneer je verkoudheidsklachten hebt blijf je natuurlijk thuis.

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven