top of page

Brood

Welk brood is het meest gezond? En word je dik van brood?


Online diëtist en diëtist Gouda
Volkorenbrood

Brood is volgens mij één van de meest gebruikte producten in ons land. Het is makkelijk, lekker, en in vele vormen, kleuren en smaken verkrijgbaar.


Welk brood is het meest gezond

Het meest gezonde brood is volkorenbrood. Volkoren betekent dat de volle koren is gebruikt. Bij wit brood (en vele andere tinten brood) is alleen de witte meelkern gebruikt. Dat betekent dat juist de gezonde vezels en voedingsstoffen eruit zijn. Zonde.


Hoe herken je een echt volkorenbrood

Door de ingrediëntenlijst te lezen. Het eerste bestanddeel is het bestanddeel wat het meest in het product voorkomt, daarna loopt het af tot het laatste ingrediënt van het lijstje; dat bestanddeel komt het minst in het product voor.

Bij volkorenbrood is het eerste bestanddeel van de ingrediëntenlijst "volkorenmeel".

Bij bruin brood is het eerste bestanddeel vaak óók volkorenmeel, maar het tweede bestanddeel is dan tarwemeel. Bruin brood is dus een mengsel van volkorenmeel en witte meel. Bij wit brood is het eerste bestanddeel tarwemeel, want wit brood is gemaakt van witte meel. Wanneer je broden met elkaar gaat vergelijken, zal het je snel opvallen dat veel donkerbruine broden of meergranenbroden niet van volkorenmeel zijn gemaakt, maar van tarwemeel. De bruine kleur komt van het ingrediënt "gebrande mout". Volkorenbrood is niet donkerbruin, maar licht van kleur; een beetje grijzig.


1 sneetje wit brood bevat 0,8 gram vezels

1 sneetje bruin brood bevat 1,8 gram vezels

1 sneetje volkorenbrood 2,3 gram vezels


Per dag heb je 30 á 40 gram voedingsvezels nodig. Vezels zorgen voor een gezonde darmflora. Wanneer het goed gaat met je darmen en je vezel-inname, merk je dat doordat je makkelijk naar de wc kan en mooie gladde (niet kleverige) drollen hebt die er makkelijk uitkomen. Je weerstand is hoog, dus je bent niet vaak ziek en je hebt eigenlijk bijna nooit last van je buik (weinig krampen, diarree, obstipatie, boeren, maagzuur enzovoorts).


Het is best een uitdaging om aan die hoeveelheid vezels te komen. Het juiste, vezelrijke brood gebruiken maakt het al een stuk makkelijker.


Zelf brood bakken

Zelf een volkorenbrood bakken is erg leuk om te doen. Je weet precies welke ingrediënten je gebruikt; volkorenmeel, water, gist, een beetje suiker (voor de gist), een beetje vet en een beetje zout. Tip: in de winkel en bij de bakker is Allison brood een echt oer-volkorenbrood zonder toevoegingen. Je zult merken dat zelfgebakken volkorenbrood en Allison brood snel oud wordt. Aan andere broden zijn vaak allerlei ingrediënten toegevoegd om het brood langer zacht en vers te houden.


Valkuil

Wanneer je zelf brood bakt, eet je makkelijk te veel brood. Een sneetje brood uit de winkel weegt 35 gram. Weeg eens een zelf gesneden sneetje af, hoeveel weegt het dan? En hoeveel sneetjes eet je dan? Misschien heb je weleens afbakbroodjes, hoeveel wegen die per stuk?


Word je dik van brood?

Veel mensen denken dat brood een echte dikmaker is. Toch is dat niet helemaal waar. Brood past heel goed in een gezond voedingspatroon en bij een slank lichaam.

Wanneer je wil afvallen, kun je van je diëtist het advies krijgen om op je koolhydraatinname te letten (let op; koolhydraten slim verdelen is níet hetzelfde als een koolhydraat arm dieet!). Het kan zijn dat je dan wat minder brood gaat eten en mede daardoor afvalt. De boterham die je weglaat wordt vervangen door iets anders. Zo kun je denken dat je van brood dik wordt, terwijl je in werkelijkheid te veel van het één en onvoldoende van het ander at. Het ligt dus iets genuanceerder dan dat.

Soms kun je ook het advies krijgen om juist een boterham extra te eten en zul je zien dat je in jouw geval daardoor gaat afvallen.


Brood is niet slecht of dikmakend. Voor een gezond gewicht is het wel belangrijk om de juiste balans tussen verschillende voedingsmiddelen te vinden en om de kwaliteit van je voeding te verbeteren. Brood van witte meel vervangen door brood van volkorenmeel is daar een heel goed voorbeeld van. Behalve als je coeliakie, het prikkelbare darmsyndroom of diabetes type 2 hebt, hoef je je brood niet weg te laten of te vervangen door een speciale vervanger. Sterker nog; als je stopt met brood eten, zonder een professional goed naar de totaliteit van je voedingspatroon te laten kijken, is de kans groot dat je na verloop van tijd een jodium tekort krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je schildklier ontregelt en daar kunnen nogal wat problemen door ontstaan (zoals overgewicht).


Omdat er tegenwoordig te weinig jodium voorkomt in onze voeding, is er jodium aan bakkerszout toegevoegd. Bakkerszout wordt standaard gebruikt bij het bereiden van brood. Zo krijg je via je dagelijkse brood toch nog voldoende jodium binnen. Het schrappen van brood geeft een serieuze afname van je jodiuminname, die opgevangen moet worden.




Online diëtist

Wil jij je voeding laten beoordelen en aan de slag met een op maat gemaakt voedingsadvies om een gezond gewicht te bereiken en te behouden, zonder buikklachten leven en fit en energievol aan je dag beginnen? Je mag altijd contact opnemen met Jacky Foodie om jouw vragen te bespreken.




224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page