Curry met zoete aardappel en tofu
Dit is een heel lekker vegetarisch gerecht, dat een beetje "uit de losse pols" is ontstaan.
Zoete aardappel bevat per 100 gram net zoveel koolhydraten als gewone aardappels. Dit gerecht bevat daarnaast volkoren couscous, wat ook een koolhydraatbron is. Ik had er zelfs nog een stukje volkoren wrap bijgedaan. Als je verstoorde bloedsuikers (of diabetes) hebt, kun je zoete aardappel vervangen met pompoen of extra paprika en het stukje wrap weglaten.

Ingrediënten voor 2 personen
175 gram volkoren couscous (of zilvervliesrijst)
100 gram zoete aardappel
1 paprika
200 gram wortels
3 flinke tomaten
1 ui, gesnipperd
1 knoflook teentje, gesnipperd
Tofu (een half pakje)
1 eetlepel kerriepoeder
2 limoenblaadjes, klein gesneden
2 cm verse gember, gesnipperd
1 rode chilipeper, klein gesneden
1 blik tomatenblokjes (400 ml)
1 blikje kokosmelk (200 ml)
Peper & Zout naar smaak
Verse koriander, peterselie of thaise basilicum
Olie
Voor de yoghurtsaus
Een schaaltje volle yoghurt
1 tomaat
1/4 komkommer
Peper
Bereiding
Kook de volkoren couscous of zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
Neem een grote pan om de curry in te maken
Verhit de olie in de grote pan (op laag vuur) en fruit hierin zachtjes de gesnipperde knoflook, ui, chilipeper, gember en de limoenblaadjes
Schil ondertussen de zoete aardappel en de wortels
Snijd de zoete aardappel, wortels en paprika in gelijke stukken
Voeg deze toe aan de grote pan en wok deze met het knoflook, ui, gember, chilipeper, limoenblad - mengsel op middelhoog vuur
Voeg dan het blik tomatenblokjes en de kerrie toe en laat het geheel zachtjes pruttelen tot de zoete aardappel en wortels gaar zijn (zo'n 25-30 minuten)
Snijd de tofu in kleine reepjes en druk het vocht eruit met een keukenpapiertje
Verhit een paar lepels olie in een koekenpan (op hoog vuur, maar laat het nooit roken!)
Bak de tofu in de hete olie, onder constant schudden en omscheppen
Houd het vuur goed in de gaten; het moet heet zijn maar niet roken en zorg dat de tofu constant in beweging blijft
Wanneer de tofu goudbruin en knapperig is, laat je deze afkoelen en uitlekken op keukenpapier
Wanneer de rest van de curry klaar is, zet je het vuur uit en schep je de knapperige stukjes tofu erdoor
De yoghurtsaus
Snijd de tomaat in zeer kleine blokjes
Rasp de komkommer
Voeg de tomaat en komkommer toe aan een schaaltje volle yoghurt en roer goed door
Breng op smaak met zwarte peper (en eventueel een klein beetje knoflook)
Online diëtist
Wil jij graag voedingsadvies omdat je plantaardig wilt gaan eten, zwanger bent, buikklachten hebt, diabetes hebt, wilt afvallen of aankomen, je cholesterol wilt verbeteren, je energielevel wil optimaliseren of heb je andere vragen over voeding? Bij Jacky Foodie kun je terecht voor op maat gemaakt online voedingsadvies. Stuur een berichtje als je wilt weten hoe het werkt.