Is een low-carb dieet gezond?

Het low-carb dieet, laag-koolhydraat dieet of koolhydraat beperkte dieet is erg populair.

Je kunt er gunstige resultaten mee boeken bij diabetes type 2 en overgewicht. Maar voor wie is dit dieet geschikt? En is dit een gezond dieet?

online diëtist. diëtist Gouda. Jacky foodie.
Low carb

Een koolhydraatbeperkt dieet bestaat in verschillende gradaties. Je kunt een (extreme) beperking van 50 gram per dag tot 140 gram per dag aanhouden. Het dieet is geschikt voor mensen met obesitas (BMI>30), diabetes mellitus type 2 in combinatie met overgewicht, PCOS in combinatie met overgewicht, slaapapneu door overgewicht of overgewicht in combinatie met een (extreem) lijn of jojo-verleden.

Het dieet is niet geschikt wanneer je andere gezondheidsproblemen hierbij hebt, zoals lever-, nier- of hartproblemen. Een koolhydraatbeperkt dieet bevat onder andere weinig granen, fruit en aardappelen, waardoor je een serieus risico loopt om aan bepaalde voedingsstoffen tekorten op te lopen (zoals jodium, magnesium en sommige vitamines). Het dieet wordt aangevuld met veel vetten en eiwitten, wat niet in alle gevallen gunstig is.


Je kunt er obesitas en diabetes mee behandelen, waardoor je veel gezondheidswinst behaalt. Als je niet in de genoemde categorieën valt is het geen gezond dieet en doe je er meer kwaad mee dan goed.


Bij licht overgewicht kan het wel gunstig zijn om koolhydraten slim over de dag te verdelen. Daarnaast kun je je eiwit- en vezel-inname optimaliseren (waardoor je minder trek hebt en makkelijk afvalt). Dit is niet hetzelfde als een koolhydraatbeperkt dieet.


Weetje

Wist je dat L-tryptofaan, de essentiële voorloper van serotonine (hét gelukshormoon), alleen opgenomen kan worden in combinatie met de opname van koolhydraten?


Online diëtist

Heb jij vragen over koolhydraten of koolhydraten beperken? Stel ze gerust.69 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven