Mexicaanse bowl (vegetarisch/vegan)

Dit is een Mexicaanse bowl die serieus naar burrito's smaakt. In plaats van gehakt zit hier tempé in.
De tempé vermorzel je eerst met een vork tot kruimels

De tempé zet je vervolgens een uur te marineren (afgedekt in de koelkast), voordat je het bakt als gehakt.

Ingrediënten voor 2 - 3 personen
Voor de tempé gehakt
1 pakje tempé
1 blik tomatenblokjes
1 zakje American rub (of gehaktkruiden o.i.d.)
(let op; daar zit vaak al veel zout in!)
1 knoflookteentje
1 ui
1 eetlepel olie
Voor de saus
1 ui
1 teentje knoflook
1 tomaat
1 eetlepel olie
2 eetlepels volle yoghurt (voor veganistisch: kokosmelk of sojayoghurt)
kruiden naar smaak: kerriepoeder, komijnpoeder, paprikapoeder
Voor de guacamole
1 avocado
1 ui
1 teentje knoflook
1 tomaat
1 kneepje citroensap
peper & zout
Voor de bowl
120 gram zilvervliesrijst
1 blik kidneybonen
1 komkommer
1 blikje maïs
een trosje wortels
een paar cherrytomaatjes
een paar tortilla chipjes als garnering (check de ingrediënten als je veganistisch wilt eten)
geraspte kaas (voor veganistisch: edelgist vlokken) als garnering
Bereidingswijze tempé gehakt
Verkruimel de tempé met een vork
Snipper de ui
Pers de knoflook
Doe de verkruimelde tempé in een kom
Voeg daar de ui en de knoflook aan toe
Voeg daar ook de tomatenblokjes aan toe
Breng op smaak met de gehaktkruiden
Laat deze een uur afgedekt (in de koelkast) staan
Bak deze daarna met een klein beetje olie tot hij wat bruin kleurt
Bereidingswijze saus
Snipper de ui en pers de knoflook
Verhit de olie in een sauspan
Fruit hierin de knoflook en de ui (op laag vuur)
Snijd de tomaat in blokjes
Verwarm de tomaat mee tot deze zacht is
Breng op smaak met de kruiden
Pureer tot een grove saus met de staafmixer
Roer op het laatst de yoghurt erdoor voor een fris en romig effect
(Voor veganistisch: gebruik wat kokosmelk of sojayoghurt)
Bereidingswijze guacamole
Snipper de knoflook en de ui
Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat
Snijd de tomaat in kleine blokjes
Prak de avocado met de knoflook, ui en tomaat
Breng op smaak met peper, zout en citroensap
Bereidingswijze bowl
Kook de zilvervliesrijst volgens de bereidingswijze op de verpakking
Snijd de komkommer en de wortel in dunne repen
Spoel de kidneybonen af onder de kraan
Spoel de maïs af onder de kraan
Schep in een kommetje wat rijst en garneer met de overige ingrediënten en
de tempé, de saus, de guacamole, chipjes en kaas (of edelgistvlokken)
Eet smakelijk!