top of page

Patronen doorbreken

Misschien wil je gezonder eten om minder buikklachten te hebben, een gezonder gewicht te hebben, je cholesterolwaarde te verbeteren of meer energie te hebben. Ondanks dat je weet wat je het beste kan doen, verval je steeds in oude gewoontes.


Wanneer je, je niet bewust bent van je eigen patronen, zullen ze zich blijven herhalen totdat je, je er wel bewust van bent. Iedereen heeft zijn eigen "triggers" en zijn eigen "kettingreacties".


Het is goed om je te beseffen dat als jij een bepaald doel (bijvoorbeeld fit en gezond zijn) voor ogen hebt, er twee soorten gedrag zijn die jouw realiteit vormen; gedrag dat bijdraagt aan het behalen van dat doel en gedrag dat níet bijdraagt aan het behalen van dat doel.


Het kan goed helpen om te werken aan het bewustworden van je gedachten, gevoelens en gedrag en hoe dit in relatie staat tot elkaar.


Wanneer je voor een (voedsel-)keuze staat en een keuze maakt niet bijdraagt aan het behalen jouw doel (fit en gezond zijn), is het een super waardevol moment om eens te achterhalen wat ertoe heeft geleid dat je deze beslissing hebt gemaakt (nadat je de heerlijke pizza op hebt, kun je pen en papier pakken en eens gaan schrijven, in plaats van gaan zitten balen). Schrijf op wat zich afspeelde vóórdat je de pizza bestelde, hoe voelde je, je, was er iemand bij, was je alleen, had je een drukke of saaie dag enzovoorts. Welke gedachten gingen er door je heen vlakvoor dat je bestelde en hoe voelde je, je toen je die gedachten had. Misschien voel je weerstand om hier eens in te duiken, maar besef dat bewustwoording de enige weg is om hardnekkige patronen te doorbreken.


Het is niet erg als dit met vallen en opstaan gaat. Het is een proces! Je zult zien dat als je, je bewust bent geworden van iets in jezelf, dit onomkeerbaar is. En dat maakt het heel krachtig. Je kunt wonderen verwachten wanneer je hiermee aan de slag gaat!


Diëtistenpraktijk Gouda; Jacky Foodie


Je kunt bij ons terecht in Gouda aan de Dunantsingel, de Thorbeckelaan of online.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page