top of page

Waarom je meer peulvruchten wilt eten

Veel van mijn cliënten weten niet wat peulvruchten zijn, vinden het niet lekker of weten niet zo goed wat ze ermee kunnen. Jammer, want de voedingswaarde van peulvruchten is heel gunstig! Ze zijn rijk aan complexe koolhydraten, plantaardige eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten de meesten veel ijzer, calcium en B-vitamines. Ze zorgen voor een gezond cholesterolgehalte en zijn daarmee goed voor hart en bloedvaten.


online diëtistenpraktijk
peulvruchten

Ik heb het over kidneybonen, rode linzen, groene linzen, bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen, sojabonen, limabonen, flageolets, kapucijners en kikkererwten.

En inderdaad; als je gewend bent om aardappels, groenten en vlees te eten en je vervangt je aardappels of je vlees ineens met een berg bruine bonen, dan is het niet echt spannend.


Maar als je een curry maakt met veel groenten, kruiden en kokosmelk en je voegt daar rode linzen aan toe (wat het tot een dikke ingebonden saus zal maken); heerlijk! Of je maakt een Marrokkaanse stoof met aubergine en courgette en doet daar kikkererwten bij. Of je maakt een chili sin carne met kidneybonen.


Wat heel simpel (en lekker) is om te maken (en bij gaat dragen aan jouw gezondheid), is een ovenschotel van groenten en peulvruchten. Je kunt letterlijk alle soorten bij elkaar doen die je toevallig hebt liggen.


Bijvoorbeeld; knoflook, ui, courgette, wortel, tomaat, paprika en broccoli. Snijd alles aan bonken en doe het in een ovenschaal met een klein beetje plantaardige olie, peper, zout en kruiden die je lekker vind (bijvoorbeeld tijm of juist kerrie of Chinese kruiden). Voeg daar een pot (afgespoelde) peulvruchten naar keuze aan toe, bijvoorbeeld kidneybonen. Hussel alles goed door elkaar en zet de schaal in een (200 graden) voorverwarmde oven. Meestal is het na 30-40 minuten klaar (controleer tussentijds gewoon of de groenten gaar zijn - dat de tomaten veranderen in saus, terwijl de paprika op het laatst pas gaar is vind ik juist lekker).


Schep het tussentijds om en stel eventueel de temperatuur bij (de ene oven is de andere niet).

Je kunt dit ook doen met pompoen, wortel, pastinaak en kikkererwten. Wat ook een verrassend lekkere combi is; limabonen met knoflook, ui, tomaat, en boerenkool. Boerenkool uit de oven is echt heel erg lekker!


Je kunt dus experimenteren met allerlei combinaties die je in huis hebt. Dat maakt het juist zo makkelijk (en leuk)!


Laat je het aan me weten als je iets uitgeprobeerd hebt? Ik vind het hartstikke leuk om jouw ervaringen te horen.


Liefs,

JackyOnline diëtist


Ben jij benieuwd of jouw voedingspatroon volwaardig is? Hoe je op een gezonde manier kunt afvallen, of overstappen op een volledig plantaardig voedingspatroon? Heb je behoefte aan praktische adviezen hoe je dit op een makkelijke manier in je leven kunt integreren?


Als online diëtist help ik je hier graag bij. Ik maak een voedingsadvies op maat wat helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en wensen. Het gaat om kennis, tips en tricks waar je je leven lang wat aan hebt!


Ik werk online, wat betekent dat je gewoon vanuit je eigen huis contact met mij hebt via de telefoon en Skype en dus op een makkelijke manier bezig kan zijn met jouw gezondheid.


Voel je vrij om contact met me op te nemen als je vragen hebt of meer wilt weten.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page