Rode linzen dahl met volkoren chapati (platbrood)


Zoals jullie weten ben ik nog met zwangerschapsverlof. Onze dochter is 2,5 week geleden geboren! Wanneer ik alleen met haar thuis ben en ze even ligt te slapen, probeer ik jullie op de hoogte te houden, vragen te beantwoorden en af en toe een gezond recept te delen.

Mocht je je willen aanmelden voor begeleiding, dan kan dat alvast. Ik doe nu nog geen consulten, dat zal eind februari/begin maart weer beginnen, maar je kunt wel alvast je plekje voor een intakegesprek bemachtigen!


In de kraamweek kwam een lieve vriendin een heerlijke curry met zelfgemaakt naanbrood brengen om ons te ondersteunen en onze harten te verwarmen. Wat hebben we daarvan genoten. Ondertussen lees ik het tweede boek van Miriam Lancewood, "Liefde in de wildernis" die ik van mijn schoonmoeder heb gekregen (het eerste boek heb ik van mijn moeder geleend; fantastisch leesvoer!!). Het gaat over een vrouw die samen met haar man in de wildernis leeft in een tent. In het tweede boek schrijft ze onder andere dat ze chapati's (plat brood) bakt van uitsluitend meel, water en zout. Zowel het heerlijke naanbrood als het lezen over de simpele chapati's maakte dat ik ging experimenteren. Want simpel en gezond is wat mij betreft goud!


Volkorenmeel is hartstikke gezond; het bevat onder andere veel plantaardig ijzer en vezels. Peulvruchten bevatten onder andere plantaardige eiwitten en ook veel vezels.


Tip: Wanneer je veel plantaardig eet (de chapati's in dit recept bevatten overigens yoghurt, die je ook kunt vervangen voor een plantaardige variant), is het goed om plantaardige eiwitbronnen te combineren. Je krijgt dan meer verschillende aminozuren binnen (bij dierlijke eiwitbronnen zitten die er al in), een goed voorbeeld is de combinatie van peulvruchten met granen, zoals in dit recept.


Laat me weten wat je ervan vind!


Ingrediënten voor rode linzen dahl

(Voor een grote pan van 11 porties -> je kunt dit ook goed invriezen)

600 gr rode linzen

1 aardappel

1 grote ui

1 blik tomatenblokjes

300 gram wortels

400 ml kokosmelk

1500 ml water

Olie (eventueel met knoflook)

Kruiden naar smaak: kerrie, kaneel, laos, gember, chilivlokken, peper en zout


Bereidingswijze

Verhit een beetje olie in een grote soeppan

Schil en snijd de wortels en aardappels in kleine blokjes en doe deze in de pan

Snipper de ui en voeg deze ook toe

Voeg de kruidenpoeders toe en schep alles goed om

Voeg dan de tomatenblokjes toe en breng alvast zachtjes aan de kook

Kook het water alvast in de waterkoker

Was de linzen onder de kraan in een vergiet

Voeg de linzen toe aan de pan

Voeg dan het water toe en breng aan de kook

Laat ongeveer 30 minuten koken onder af en toe doorroeren (anders bakt de onderkant aan)

Als de linzen droog komen te staan voeg je heet water toe tot ze weer onder staan

Als alles gaar is voeg je de kokosmelk toe

Pureer de dahl half glad met de staafmixer

Hij is de volgende dag het lekkerst (vooral als je hem niet te heet eet vind ik!)


Ingrediënten voor 6 volkoren chapati’s (platbrood)

300 gram volkorenmeel

200 gram Griekse yoghurt of kwark of sojayoghurt

Zout

Eventueel een klein beetje olie om in te smeren


Bereidingswijze

Kneed het meel met de yoghurt en een beetje zout tot een mooie bal

Als het deeg te droog is kun je een klein beetje yoghurt toevoegen

En als het te nat is een klein beetje meel

Maak een rol van het deeg en snijd in zes gelijke stukken

Rol de stukken op een met bloem bestoven werkblad uit tot platte ronde lappen

Verhit een koekenpan

Bak de chapati’s op hoog vuur in ongeveer 4 minuten bruin (het liefst zie je luchtbellen in het deeg ontstaan door de hitte)

Na het bakken kun je de chapati’s besprenkelen met een beetje olie


Voedingswaarde rode linzen dahl per portie

Kcal 287

Koolhydraten 33 gram

Eiwitten 14 gram

Vet 9,7 gram

Vezels 3,4 gram


Voedingswaarde chapati per stuk

Kcal 194

Koolhydraten 31 gram

Eiwitten 7,9 gram

Vet 2,9 gram

Vezels 5 gram




Diëtistenpraktijk Jacky Foodie


Je kunt hier terecht voor begeleiding van de online diëtist, een afspraak maken bij onze diëtistenpraktijk in Gouda of zelf aan de slag met een e-book uit de webshop.

Recente blogposts

Alles weergeven