Tempé recept

Steeds vaker ontmoet ik nieuwe cliënten op mijn spreekuur die vegetarisch of veganistisch willen eten, maar tempé of tofu niet lekker vinden.

Je kunt hier juist hele lekkere gerechten mee maken, als je weet hoe!


Het kost gemiddeld 20 keer proeven, voordat een mens een totaal nieuwe smaak leert waarderen. Geef jezelf dus de kans om eraan te wennen.


Waarom wil je vaker tempé eten?

Tempé zit vol goede voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium, vitamine b2 en calcium.

Een blok tempé is eigenlijk een bonk gefermenteerde sojabonen. Door het fermentatieproces ontstaan er in de tempé levende micro-organismen. Deze zorgen in de darmen voor een gezonde darmflora (onmisbaar voor een goede gezondheid en goed werkend afweersysteem!). Tempé is dus een probioticum, net als andere gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en yoghurt.


Probiotica kun je ook voorgeschreven krijgen door een diëtist wanneer je darmflora uit balans is en je daardoor last krijgt van diarree, obstipatie, een zwakke vertering en/of een lage weerstand. Dit kan onder andere gebeuren wanneer je een darminfectie hebt gehad, lange tijd een ongezond voedingspatroon hebt gehad (denk aan weinig vezels, veel alcohol en/of suiker) of een antibioticakuur hebt gevolgd. Je krijgt de probiotica dan vaak in capsules of zakjes, met een hoge en precieze dosering.


Daarnaast bevat tempé een hoog gehalte aan kwalitatief goede eiwitten en dat maakt het een goede vleesvervanger.


Ingrediënten voor 4 personen

2 blokken tempé

3 grote rijpe tomaten

4 limoenblaadjes (kijk in het vriesvak bij de toko)

1 ui

1 chilipeper

3 cm gemberwortel

1 eetlepel citroensap

1 eetlepel sambal óf ketjap

1 eetlepel tomatenpuree

1 zakje santen

olie


Bereidingswijze

Snijd de tempé aan bonken

Verhit ruim olie in een wokpan op middelhoog vuur (olie mag nooit gaan roken, want dan ontstaan er schadelijke transvetten)

Bak de tempé goudbruin en knapperig

Laat de tempé uitlekken op een keukenpapiertje

Ondertussen snipper je de ui, chilipeper, limoenblaadjes, gember en tomaten (alles zo klein mogelijk)

Voeg dit gesnipperde mengsel toe aan de pan waarin je zojuist de tempé hebt gebakken

Voeg hieraan ook het citroensap, de tomatenpuree en de ketjap of sambal toe

Laat het geheel pruttelen tot het een saus is geworden

Schep dan de gebakken tempé erdoor

Verwarm het zakje santen in een bakje heet water tot het zacht is

Doe de santen door het tempé mengsel


Bon Appétit!


Tip

Lekker met een portie zilvervliesrijst (gekookt met kurkuma krijg je gele rijst)

Zoetzure komkommer, tomaatjes en sperziebonen



online Diëtist Gouda


Jacky Foodie is zowel een online diëtistenpraktijk als een diëtistenpraktijk in Gouda. Je kunt hier dus terecht vanuit heel Nederland voor online begeleiding, maar als je in of rond Gouda woont kun je ook kiezen voor begeleiding in de praktijk (Dunantsingel 168A).


Je kunt hier terecht voor hulp bij buikklachten, moeheid, plantaardige voeding, voeding rondom de zwangerschap, gewichtsbeheersing, diabetes, cholesterol, hart- en vaatziekten, allergieën, intoleranties, vage klachten, COPD, om je weerstand verhogen, gezonde voeding, de ziekte van Parkinson en meer.


Heb je vragen? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.


Liefs,

Jacky Vermeulen

30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven