
Vegetarisch Surinaams met tempé
Ik vind Surinaams eten, zoals roti, echt heerlijk. Comfortfood met een hoog vakantiegehalte.
Dit recept is vegetarisch en geïnspireerd door de Surinaamse keuken.

Ingrediënten voor 4 personen
Voor het gerecht
500 gram aardappels
1 kg sperziebonen of kouseband
2 uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels kerrie
Peper en zout naar smaak
Olie
Voor de tempé
125 gram tempé
2 uien
1 teentje knoflook
1 tomaat
1 eetlepel tomatenpuree
Scheutje ketjap
Theelepel sambal oelek
Olie
Bereidingswijze
Voor het gerecht
Schil en halveer de aardappelen. Dop de sperziebonen. Snipper de ui en de knoflook
Neem een grote braadpan en verhit wat olie in de pan
Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze even aan
Voeg dan de aardappels en de kerrie toe en schep even om
Voeg water toe tot de aardappelen onderstaan en kook de aardappelen 10 minuten. Voeg na 10 minuten koken ook de sperziebonen toe en kook samen nog 10 minuten (met het deksel op de pan) tot de aardappels en de sperziebonen gaar zijn.
Breng op smaak met een beetje peper en zout.
De tempé
Snijd de tempé in blokjes
Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de tempé tot de tempé aan alle kanten goudbruin en knapperig is
Haal de gebakken tempé uit de pan en laat deze uitlekken in een vergiet met keukenpapier
Snipper de knoflook, de ui en de tomaat en bak deze in de pan waar zojuist ook de tempé in gebakken is
Voeg de tomatenpuree toe en verwarm alles tot een dikke grove saus
Voeg de tempé toe aan de saus en verhit het geheel
Blus op het laatst af met een scheutje ketjap en een theelepel sambal
Serveer de tempé bij het gerecht en smul !
Variatietip
Ik had nog gekookte eieren over en deze heb ik ook even in de pan van het tempé-mengsel verwarmd en erbij gegeten; heerlijk.
Online diëtist
Wil jij graag persoonlijk voedingsadvies, afgestemd op jouw doelen en situatie met instructies welke recepten en voedingsmiddelen goed bij jou passen? Stuur me dan een berichtje om je vragen samen (geheel vrijblijvend) te bespreken.
Jacky Foodie is een online diëtistenpraktijk. Dit betekend dat je begeleiding krijgt van een erkend diëtiste, via Skype of telefoon. Je krijgt een op maat gemaakt voedingsadvies achteraf via de mail. Tijdens een vervolggesprek krijg je nieuwe, exclusieve informatie en wordt het voedingsadvies eventueel aangepast.
De beschermde titel diëtist wordt behaald met een 4 jarige HBO opleiding en bijgehouden via het kwaliteitsregister voor paramedici. De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding, zowel bij gezondheid als ziekte.
#vegetarisch #hoofdgerecht #surinaams #aardappel #sperziebonen #tempe #tempeh #tempé #ei #recept #surinaamsrecept #vegetarischrecept