top of page

Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die we (zover we nu zeker weten) alleen binnenkrijgen via dierlijke producten. Om B12 (in onze darmen) op te kunnen nemen, scheidt onze maag het stofje "intrinsic factor" uit. Wanneer je maag niet goed functioneerd, en dit stofje niet voldoende aangemaakt wordt, kun je vitamine B12 niet goed opnemen.


De reden dat vitamine B12 in dierlijke producten zit, is omdat die dieren micro organismen in hun darmen hebben (door het eten van gras) , die vitamine B12 produceren.

Veel mensen hebben een vitamine B12 tekort. Dat kan komen omdat je medicijnen gebruikt (zoals methformine bij diabetes type 2, een aandoening waarbij voeding & leefstijl enorm veel kan doen), omdat je voedsel gebruikt waar je maag onder te lijden heeft, bijvoorbeeld door het gebruik van alcohol, omdat je geen dierlijke producten eet (maar: een whole food plant based diet WFPD is gerelateerd aan het voorkomen van héél veel ziektes, dus de moeite waard.) of problemen hebt met het deel van de darmen waar vitamine B12 wordt opgenomen. In al deze gevallen kun je een vitamine B12 supplement gebruiken (onder begeleiding van een diëtist).


Het vaststellen van een vitamine B12 tekort is niet gemakkelijk. Het gehalte aan vitamine B12 in het bloed zegt weinig over het gehalte vitamine B12 dat daadwerkelijk in de weefsels is doorgedrongen. Om daar inzicht in te krijgen kun je waarschijnlijk beter kijken naar het gehalte methylmalonzuur of homocysteine in het bloed. Bij een verhoogde waarde hiervan is het vitamine B12 gehalte in het weefsel zeer waarschijnlijk te laag.


Bij een vitamine B12 tekort kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, bloedarmoede, zenuwklachten zoals tintelingen of het gevoel “op kussentjes” te lopen en somberheid.


Een wholefood plantbased diet is een voedingspatroon waarbij je plantaardig eet en met name fruit, groenten, peulvruchten, paddestoelen, noten, zaden, volkorengranen en verse kruiden gebruikt. Deze manier van eten is gerelateerd aan het voorkomen van veel welvaartsziekten en bepaalde soorten kanker. Je kunt dit dieet makkelijk aanvullen met enkele suppelementen.



Een alternatieve theorie is:

Dat wij die vitamine B12 producerende micro-organismen (die gras-eters in hun darmen hebben) OOK in onze darmen horen te hebben, maar door het bespuiten van gewassen deze niet meer binnen kunnen krijgen. Door het eten van wild, onbespoten voedsel dat in de open lucht en de zon gegroeid is krijg je ze binnen. Een soort probiotica dus. Op deze manier (in combinatie met een gezond, plantaardig dieet) zou je, je darmflora weer kunnen herstellen en geen dierlijke producten hoeven te eten om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Met name grillige bladgroenten zoals boerenkool zou een zichtbare filmlaag van deze functionele micro-organismen bevatten.

Dit is niet wetenschappelijk bewezen maar wel interessant. Vitamine B12 tekorten kunnen zich soms ineens herstellen (zonder behandeling). Sowieso kan het geen kwaad om meer wilde, onbespoten (dus ook niet biologisch bespoten) groenten, fruit en kruiden te gebruiken.




Diëtistenpraktijk Gouda: Jacky Foodie


Diëtistenpraktijk met locaties aan de Dunantsingel en de Thorbeckelaan in Gouda. Online consulten zijn ook mogelijk.



20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page