top of page

Vitamine c en de huid


Vitamine c supplement huid advies
Vitamine C voor je huid


In je huid zit veel vitamine C. Vitamine C is een antioxidant (wat betekent dat het beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen). Wanneer je een brandwond hebt, neemt de hoeveelheid vitamine C op die plek in de huid snel af. Ook wanneer we ouder worden, neemt de hoeveelheid vitamine C in de huid af.

Vitamine C helpt bij een goede collageenproductie. Collageen is een eiwit dat onder andere onze huid vormt en deze stevig en vitaal houdt. Het is bewezen dat vrouwen die voldoende groente en fruit (vitamine C bevattende voeding) eten, minder snel rimpelvorming krijgen dan vrouwen die onvoldoende groente en fruit eten. Vitamine C suppletie in combinatie met vitamine E kan de huid beschermen tegen uv schade (van zonlicht) en ook de huid helpen om sneller te herstellen van uv schade. Wanneer er voldoende vitamine C in je huid aanwezig is, zul je waarschijnlijk minder snel verbranden door de zon (natuurlijk verschilt dit ook per type huid, de één verbrandt nu eenmaal sneller dan de ander).


Je kunt niet zomaar hoge doseringen vitamine C bijslikken. Te veel vitamine C is niet goed voor je. Je kunt onder andere maagklachten krijgen, vaatproblemen of nierstenen. Wanneer je langere tijd te veel vitamine C hebt gebruikt en er ineens mee stopt, kun je verschijnselen krijgen van een vitamine C tekort (scheurbuik).


Wanneer je voedingssupplementen zoals vitamine C wilt gebruiken (bijvoorbeeld om de gezondheid van je huid goed te houden), is het echt aan te raden dit alleen onder professionele begeleiding van een diëtist (of huidtherapeut) te doen.


Te hoge doseringen vitamine C zijn niet goed voor je. Maar een, binnen de marge, redelijk hoge hoeveelheid vitamine C (en vitamine E) zorgt er wel voor dat je minder snel rimpels krijgt, je huid minder snel beschadigt door de zon en dat je huid beter herstelt van schade door uv straling en bijvoorbeeld (brand)wonden. Ook kan het een droge huid voorkomen.


Wil jij weten of je voldoende vitamine C binnenkrijgt, of dat je vitamine C kunt bijslikken en welke dosering en vorm van vitamine C voor jou het beste is? Neem dan contact op om jouw vragen en wensen te bespreken en eventueel een uitgebreid intakegesprek in te plannen.
Online diëtist Gouda


Naast reguliere consulten binnen onze praktijk in Gouda, kun je ook kiezen voor online begeleiding via Skype of telefoon. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op.


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page